Cand nu se fac nunti in 2024

Cand nu se fac nunti in 2024

Nunta este prima etapa importanta din viata de familie a fiecarui cuplu la inceput de drum. Fie ca vorbim despre evenimentele clasice ori despre cele nonconformiste, un lucru e cert: potrivit credintei crestine exista anumite zile in care tinerii isi pot uni destinele in fata lui Dumnezeu, dar si anumite perioade in care nu se pot organiza nunti. 2024 va fi anul vostru? Atunci, e important sa te pregatesti de acum cu toate rezervarile si listele de cumparaturi. Pune pe primele locuri: biserica, restaurantul, formatia si fotografii. In ceea ce priveste slujba de cununie, e deosebit de important ca preotul sa-ti spuna cand se fac nunti in 2024. Pentru a-ti usura munca, cu ajutorul acestui articol vei descoperi cand nu se fac nunti in 2024, dar si cum sa alegi o data potrivita pentru marele eveniment.

Calendar de nunti 2024

Calendar de nunti 2024

E aproape imposibil sa nu fi mers la cel putin o nunta vara aceasta. Ceea ce inseamna ca ai avut destul de mult timp la dispozitie sa analizezi ceea ce se intampla pe parcursul zilei si ai inceput sa-ti iei notite pentru planificarea marelui eveniment. Sigur ca ai fost atent la toate detaliile, dar te-ai gandit oare cum au ales mirii data potrivita? Cel mai probabil, acestia s-au interesat cand se fac nunti in 2023 si, in functie de disponibilitatea restaurantului, dar si in functie de alegerea celei mai bune formatii de nunta s-au decis asupra datei. Iata cum arata calendarul de nunti pentru anul viitor:

De ce nu se fac nunti in post?

Asa cum poti observa in calendarul cu nunti 2024, exista destul de multe zile marcate cu rosu. Acestea sunt considerate a fi zile de sarbatoare pentru crestini, majoritatea facand parte din cele 4 posturi. Inca de cand eram mici, tot auzeam de la parinti sau de la bunici ca nu se fac nunti in post sau ca preotul nu va oferi dezlegare pentru un astfel de eveniment. Te-ai intrebat vreodata de unde provine aceasta credinta? 

Pe langa faptul ca in post nu se mananca mancare de dulce si ar fi destul de greu sa organizezi un eveniment cu preparate speciale, un alt motiv pentru care exista perioade cand nu se fac nunti este acela ca, in zilele noastre, cele mai multe petreceri inseamna muzica, dans si voie buna – ceea ce nu se potriveste deloc cu perioada de liniste a postului.

Postul Pastelui 2024 (18 martie – 04 mai)

Primul mare post din an este Postul Pastelui, o perioada ce dureaza 40 de zile, la care se adauga si Saptamana Patimilor. In 2024, marele post incepe pe data de 18 martie si tine pana in data de 4 mai. Vorbim despre o perioada de pregatire pentru sfintele Pasti, timp in care crestinii se roaga pentru sanatate si pentru bucurie in familie. Chiar daca exista doua zile cu dezlegare la peste (25 martie - Sarbatoarea Bunei Vestiri si 28 aprilie - Floriile), in aceasta perioada este interzis consumul alimentelor de dulce, consumul de alcool si, in mod evident, nu se organizeaza nunti.

Postul Sf Petru si Pavel 2024 (12 iunie – 28 iunie)

O alta perioada cand nu se fac nunti este Postul Sfintilor Petru si Pavel, cunoscut si ca Postul Sanpetrului sau Postul Cincizecimii. Data acestuia nu este una fixa in fiecare an, inceputul fiind corelat cu data Sfintelor Pasti. Asa cum e randuiala, in aceasta perioada nu se organizeaza nunti sau alte evenimente, nu se consuma alimente de dulce si se evita obiceiurile vicioase. Pe de alta parte, in societatea moderna, mai ales dupa pandemie, preotii au devenit din ce in ce mai permisivi si le ofera mirilor asa numita „dezlegare” pentru a-si organiza marele eveniment chiar si in perioadele de post. Vorbim aici despre cazurile speciale, atunci cand este indicat sa discuti cu preotul si sa-i explici de ce ti-ar fi necesar sa organizezi petrecerea si slujba religioasa intr-o perioada de post si de ce nu poti atunci cand se fac nunti.

Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 14 august)

Postul Adormirii Maicii Domnului sau Postul Sfintei Marii, o perioada cu data fixa in fiecare an, se numara printre cele mai importante posturi pentru crestinii ortodocsi. Din acest motiv, este important sa discuti cu preotul tau si despre perioada 1 – 14 August. In general, biserica, locatia si solistii de muzica populara au un rol esential in crearea amintirilor memorabile. Asigura-te ca ai totul pus la punct!

Postul Nasterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)

Daca ai analizat cu atentie calendarul ortodox 2024 pentru nunti, ai observat ca nu se organizeaza evenimente inainte de Craciun. Postul Nasterii Domnului este o perioada in care oamenii se pregatesc pentru una dintre cele mai frumoase si iubite sarbatori ale anului, iar randuiala bisericeasca interzice slujbele de cununie religioasa. Ca si in cazul posturile prezentate mai sus, vorbim despre o perioada in care este recomandat ca oamenii sa renunte la mancarurile de dulce, sa fie mai buni si sa-si gaseasca linistea in sanul familiei.

Alte perioade si zile in care nu se fac nunti in 2024

Alte perioade si zile in care nu se fac nunti in 2024

Important de mentionat este si faptul ca, pe langa zilele de post si posturile mari de pe parcursul anului, nu se organizeaza nunti in zilele Praznicelor Imparatesti ( 1 si 2 Februarie, 12 si 13 Iunie, 22, 23 si 24 Iunie, 15 August, 13 si 14 Septembrie). De altfel, nu se fac nunti nici dupa lasatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Pasti, perioada care dureaza pana la Duminica Sfantului Apostol Toma.

De ce nu se fac nunti miercurea si vinerea?

Tot in calendarul pentru nunti ai observat ca zilele de miercuri si vineri sunt insemnate cu rosu. De ce nu se fac nunti in aceste zile? Deoarece acestea sunt considerate a fi zile de post, iar daca ar fi sa analizam indeaproape semnificatiile celor doua, am putea observa ca Iisus a fost tradat intr-o zi de miercuri si rastignit intr-o zi de vineri.  

Cand se fac nunti in 2024

In ceea ce priveste perioada potrivita pentru a-ti organiza marele eveniment, trebuie sa stii ca, la modul general, romanii fixeaza data nuntii intr-o zi de weekend, atunci cat prietenii si rudele au liber de la serviciu, deci liber pentru distractie. Pe de alta parte, pandemia ne-a demonstrat si faptul ca nuntile se pot organiza si in alte zile. Sunt persoane celebre de la noi din tara care au facut cununia religioasa, dar si petrecerea de dupa intr-o zi de joi, de exemplu. In orice caz, preotul este cel care iti poate oferi raspunsul potrivit si te poate indruma spre a face alegerea corectă.

De altfel, daca ai pus deja ochii pe o trupa cover pentru nunta, ai putea sa le ceri solistilor sfaturi pretioase in acest sens. Muzicienii sunt obisnuiti cu petrecerile si, de cele mai multe ori, te pot indruma in alegerea zilei perfecte pentru cununia religioasa, mai ales daca vrei sa tii cont si de disponibilitatea acestora.

Cum alegi data nuntii

Cum alegi data nuntii

Pentru a alege data nuntii este important sa iti stabilesti inca de la inceput prioritatile. Iti doresti o nunta mare sau una mica? Ia si bugetul in calcul, mai ales daca vrei sa te casatoresti cat mai rapid. Apoi, e important sa alegi anotimpul potrivit. Cele mai multe nunti se organizeaza pe timp de vara, dar si evenimentele din primavara sau toamna au farmecul lor. Povestea voastra de dragoste in ce anotimp iși are radacinile? Tine cont de calendarul bisericesc inainte de a fixa o data potrivita pentru nunta si incearca sa alegi o zi in care toti cei dragi iti pot fi aproape. Gandeste-te si la perioada concediilor celor plecati peste hotare, prieteni sau apropiati pe care ii doresti alaturi in ziua cea mare.

Zile cu semnificatie personala

Vorbind in continuare despre anotimpul care contureaza perfect povestea de dragoste a viitorilor miri, foarte multe cupluri aleg ca data nuntii sa fie una cu semnificatie personala. Ne referim aici la data in care au format un cuplu, la o zi de nastere sau la alte evenimente importante care ii leaga pe cei doi. Sigur ca exista si persoane care apeleaza la numerologi pentru a gasi data perfecta. Nu trebuie neaparat sa ceri sfatul specialistilor in acest sens, ci doar sa-ti asculti instinctul si sa tii cont de disponibilitatea calendarului ortodox.

Disponibilitatea locatiei dorite

Inca de la inceput, spuneam ca biserica, restaurantul, muzicienii si fotografii trebuie sa se afle pe primele locui in agenda ta. Poti incepe prin a cauta o locatie potrivita pentru numarul de persoane care urmeaza sa fie invitate la eveniment, o locatie care sa-ti placa din punct de vedere estetic si care sa ofere un meniu gustos la un pret accesibil pentru bugetul tau.

Disponibilitatea formatiei de nunta dorite

Odata ce ai gasit locatia, va trebui sa alegi o formatie alcatuita atat din solisti muzica usoara, cat si din interpreti de muzica populara. Muzica si mancarea vor face diferenta dintre o petrecere memorabila si una banala. De aceea este foarte important sa nu lasi organizarea nuntii pe ultima suta de metri. Imagineaza-ti doar cum ar fi sa gasesti o locatie de poveste, dar trupa preferata sa nu iti poata canta la nunta. 

Asadar, daca anul 2024 este cel in care vei face primul pas in viata de familie, ar trebui sa cauti o data disponibila, o formatie pe gustul tau, un restaurant incapator si o echipa foto-video. Tine cont ca multe persoane isi planifica nunta chiar si cu 2 ani inainte, ceea ce inseamna ca va trebui sa te grabesti daca iti doresti o sincronizare perfecta.

Articole Similare

Organizarea nuntii perfecte pas cu pas

Organizarea nuntii perfecte pas cu pas

Descopera ghidul despre organizarea nuntii si afla cum planifici evenimentul de la buget pana la muzica si decor.

Detalii