Cununia Religioasa - Ce trebuie sa stii

Cununia Religioasa - Ce trebuie sa stii

E atat de greu sa exprimi in cuvinte emotia pe care o simti atunci cand te afli in fata preotului, de mana cu persoana alaturi de care vrei sa imparti toate bucuriile si obstacolele vietii. Sunt emotii frumoase, de multe ori coplesitoare, sunt momente unice, pe care e bine sa le pregatesti cu mult timp inainte. Te casatoresti? Atunci, te invitam sa descoperi ghidul complet pentru cununia religioasa. Am structurat pentru tine, intr-un singur articol, toate informatiile de care ai nevoie pentru a pune la punct unul dintre cele mai frumoase momente din viata de familie.

Ce este cununia religioasa?

Fiind una dintre cele 7 Sfinte Taine ale Bisericii, slujba pentru nunta are o semnificatie aparte. Aceasta reprezinta unirea a doi oameni in fata lui Dumnezeu. Desi, are loc dupa cununia civila, de cele mai multe ori, este considerata mult mai importanta. De ce? Pentru ca este vazuta ca o adevarata binecuvantare pentru casnicie. In ziua de azi, in fiecare weekend, la fiecare lacas de cult se oficiaza numeroase cununii religioase. E o adevarata bucurie sa privesti si, mai ales, sa simti emotia tinerilor casatoriti. Slujba de la biserica inseamna emotie in sine si este urmata, pe seara, de o petrecere pe cinste, cu muzica si bucate alese.

Diferente intre cununia religioasa si cea civila

Daca slujba de la biserica are o semnificatie spirituala, cununia civila este importanta doar din punct de vedere legal. Practic, cununia religioasa marcheaza momentul in care tinerii indragostiti isi declara iubirea in fata lui Dumnezeu, iar cununia civila le ofera celor doi un statutul legal de sot si sotie. Alte diferente tin si de obiectele folosite: daca la cununia religioasa este nevoie de verighete, ca semn al legamantului facut, la cununia civila se semneaza actele pentru a se legaliza relatia dintre cei doi parteneri.
Sigur ca poti face o cununie religioasa fara nunta – o scurta slujba alaturi de cele mai apropiate persoane, dar ar fi pacat sa ratezi petrecerea de dupa. In plus, ai posibilitatea de a alege una dintre cele mai frumoase formatii pentru nunta. Sigur nu vei uita ziua nuntii tale.

Traditii si ritualuri in functie de confesiunea religioasa

Nunta la biserica este diferita de la o religie la alta. De exemplu, la musulmani, cununia are loc in moschee, mirii sunt imbracati in costume traditionale, iar pe parcursul ritualului, atat imamul, cat si mirii citesc din Coran. Interesanta este si cununia budista, care implica rugaciune, dar si meditatie. Cununia catolica este usor similara cu cea ortodoxa (cea mai comuna in tara noastra), dar are anumite particularitati.

Cununia religioasa ortodoxa

Cununia religioasa ortodoxa este oficiata de catre unul sau mai multi preoti si implica o serie de ritualuri si rugaciuni, citite din Sfanta Scriptura. La inceput, se sfintesc verighetele. Apoi, mirii poarta coroanele nuptiale, gusta din vinul rosu, din cozonac sau piscoturi, ingenuncheaza pe rand in fata altarului, saruta mana nasilor si primesc verighetele. Rugaciunile au o simbolistica aparte, reprezentand angajamentul tinerilor casatoriti in fata lui Dumnezeu.

De regula, slujba are loc la Biserica, dar multe cupluri au facut cununia religioasa acasa. In acest caz, trebuie sa vorbesti din timp cu preotul pentru a te pregatit asa cum trebuie.

Retine ca slujba de la biserica se poate realiza doar daca ambii miri indeplinesc urmatoarele conditii: sunt botezati, sunt majori, nu sunt casatoriti legal cu altcineva si nu sunt rude de gradul 1, 2 si 3.

 

De ce ai nevoie pentru cununia religioasa?

De ce ai nevoie pentru cununia religioasa?

Pentru a te asigura ca ai tot ceea ce trebuie la cununia religioasa, ar fi bine sa iti faci o lista in telefon sau chiar intr-o agenda, pe care sa o porti tot timpul cu tine. Iata ce ar trebui sa stii inainte de pasul cel mare:

Alegerea locului de cult

Inainte, tinerii alegeau sa faca slujba de cununie la Biserica din apropiere, iar daca ar fi sa ne intoarcem si mai mult in timp, cuplurile mergeau la Biserica din sat. Ne intoarcem in prezent si observam cum majoritatea cuplurilor aleg lacasul de cult in functie de marime si de renume. In realitate, e important sa alegi un loc care sa transmita emotie, un loc in care sa te simti bine.

Actele necesare pentru cununia religioasa

Pentru slujba de cununie, in general, Biserica cere doar certificatul de casatorie civila. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in Romania, nu se poate realiza casatoria religioasa fara cununie civila. Pe de alta parte, unii preoti mai pot cere si o adeverinta de botez, dar si actul de divort pentru cei care au mai fost casatoriti anterior. De mentionat este si faptul ca, de cativa ani, unele parohii elibereaza, dupa ceremonie, un certificat de cununie religioasa. Acesta nu tine locul certificatului de casatorie civila.

E foarte important sa discuti cu preotul inainte si sa-ti notez toate detaliile undeva. Saptamana nuntii vine la pachet cu multe emotii si ar fi pacat sa uiti detalii importante.

Traditii vestimentare in functie de religie

Daca in Islam sau Budism, mirii sunt imbracati in haine traditionale, in Biserica Ortodoxa si cea Catolica, femeile se imbraca in rochie alba, iar barbatii in costume, de regula, inchise la culoare. Cu toate acestea albul a inceput sa se transforme treptat in nuante de roz pudrat, piersiciu, bej etc.

Foarte frumoase sunt si nuntile traditionale, in care ambii miri intra in Biserica Ortodoxa purtand straie populare. In Romania, foarte putine femei opteaza pentru o cununie religioasa fara rochie de mireasa. Pe de alta parte, in India, Maroc, Turcia, Vietnam, Malaezia, Indonezia si China, mirii poarta cu mare drag vestimentatia specifica locului. E o traditie la ei.

In orice caz, e bine sa porti ceva lejer, dar si special pentru ca Taina Cununiei este o taina pe care nu o poti uita.

Semnificatia inelului de logodna si a verighetelor

Forma inelului in sine are o semnificatie aparte. Cercul nu are inceput si nici sfarsit, simbolizand vesnicie. Inelul inseamna promisiunea unei vieti in doi, iar verighetele amintesc de juramantul facut in fata lui Dumnezeu.

Cununia religioasa este una dintre cele mai importante traditii si obiceiuri de nunta, iar verighetele pe care mirii le vor purta pentru tot restul vietii amintesc despre legamantul facut in acea zi.

Rolul parintilor si nasilor la cununia religioasa

Nu poti face cununia religioasa fara nasi. Biserica ii considera parintii spirituali ai familiei proaspat intemeiata. De aici si conditiile pe care acestia ar trebui sa le indeplineasca. E ideal ca nasii sa fie apropiati de miri pentru a le oferi sfaturi si indrumare in viata de familie. Ei trebuie sa fie cununati religios si sa aiba o viata morala buna de luat ca exemplu. La ortodocsi, nasi se implica activ in slujba de cununie.

Nasi de cununie religioasa pot fi prietenii apropiati, fratii, surorile sau alte rude, dar nu parintii. Acestia din urma au rolul de a-i sprijini pe tinerii casatoriti pe tot parcursul vietii. De aici si obiceiul prin care mirii sunt condusi spre altar de catre cei care le-au da viata.

Pregatirea pentru cununia religioasa

Spuneam mai sus ca orice ceremonie religioasa vine la pachet cu numeroase emotii. Din acest motiv, este important ca mirii sa se pregateasca temeinic pentru ziua cea mare. Slujba nu este doar un ritual, ci o declaratie pentru un viitor in doi. Astfel, cei doi parteneri trebuie sa fie convinsi ca vor sa faca acest pas.

Consiliere pre-maritala

Uite un lucru interesant: multe cupluri aleg sa faca o consiliere pre-maritala inainte de cununia de la biserica. Vorbim despre un fel de terapie, prin intermediul careia cuplurile invata cum sa se pregateasca pentru nunta, analizand asteptarile pe care le au fiecare de la o casnicie. Astfel se identifica provocarile care pot aparea pe parcursul acestui drum, se imbunatateste comunicarea si se descopera echilibrul. O astfel de consiliere poate fi facuta de catre psiholog sau chiar de catre preot.

Rugaciuni si ritualuri pregatitoare

Traditional vorbind, inainte de nunta religioasa ortodoxa, mirii trebuie sa parcurga o perioada de post, sa se spovedeasca si sa se impartaseasca. Totusi, aceste ritualuri pot fi diferite de la o zona la alta si chiar de la o Biserica la alta.

Programarea nuntii religioase

Stii deja ca trebuie sa gasesti un restaurant pentru petrecerea de nunta cu cel putin 6 luni inainte. La fel trebuie sa procedezi si in cazul formatiei, dar si in cazul Bisericii. Programeaza cununia religioasa din timp si asigura-te ca stabilesti toate detaliile cu preotul tau.

In calendarul ortodox, de exemplu, exista anumite perioade cand nu se fac nunti. Vorbim despre perioadele de post, cum ar fi: postul Craciunului, postul Sfintei Maria, Postul Pastelui etc. Preotul te va ajuta mult aici, in sensul ca iti va sugera o data disponibila in calendar. Tot el iti va spune si cat dureaza cununia religioasa, in asa fel incat sa poti organiza intreaga zi, conform unui program bine structurat.

Adevarata provocare acum incepe: Cum faci sa corelezi Biserica, Restaurantul, fotografii si formatia mult iubita? Raspunsul l-ai primit in paragraful de mai sus: te pregatesti cu cel putin 6 luni inainte sau cu 1 an, in mod ideal.

Etapele ceremoniei religioase

Etapele ceremoniei religioase

Indiferent de religie, ceremonia religioasa este structurata in cateva etape esentiale, momente cu o simbolistica importanta pentru proaspata familie. Dintre acestea, intrarea in biserica, slujba si schimbul de juraminte sunt cele mai importante.

Procesiunea si intrarea in biserica

Procesiunea si intrarea in biserica marcheaza inceputul ceremoniei, fiind cele mai importante momente pentru ambii miri. De regula, primii care pasesc in Casa Domnului sunt parintii si mirii, urmati de nasi si de restul invitatilor. Preotul ii intampina, ii binecuvanteaza si ii conduce la altar. Asigura-te ca parintii si nasii ajung la timp pentru slujba religioasa!

Slujba religioasa

In cadrul religiei crestine, slujba religioasa este o ceremonie importanta. Doar un preot poate oficia aceasta ceremonie, rostind rugaciuni din Sfanta Scriptura. Mirii vor purta cununii pe cap, vor face schimb de verighete si vor face o promisiune pe viata in fata lui Dumnezeu. In functie de loc, slujba poate fi tinuta de un singur preot ori de mai multi preoti, acompaniati de corul bisericesc. Retine ca slujba va dura ceva timp, asa ca ar trebui sa porti incaltaminte confortabila.

Binecuvantarea si schimbul de juraminte

Binecuvantarea preotului are loc in momentul in care cei doi miri primesc verighetele. Acest ritual simbolizeaza binecuvantarea lui Dumnezeu, care le ofera mirilor iubire, pace si intelegere. In unele religii, aceasta etapa este insotita si de un schimb de juraminte. Astfel, mirii rostesc cateva cuvinte prin care isi declara respectul si dragostea vesnica.

Dupa cununia religioasa

Iti reamintim cat de important este sa-ti structurezi un program pentru ziua nuntii. Asa iti va fi mult mai usor sa urmaresti toate etapele. De regula, dupa biserica, miri merg la sedinta foto, pentru a avea cat mai multe amintiri pe viata. Apoi, ritmul se schimba si petrecerea poata se inceapa.

Receptia si traditiile post cununie

Dupa cununie, atunci cand mirii ies din Biserica, invitatii arunca petale de trandafiri si boabe de orez deasupra lor. Se spune ca in acest fel se atrage prosperitatea, bucuria si implinirea. Cu acest gand porneste si petrecerea de la restaurant. E important sa alegi o formatie care sa se potriveasca stilului vostru si care sa se adapteze pentru fiecare moment cheie. Receptia, de exemplu, este momentul in care mirii, parintii si nasii intampina invitatii cu sampanie si chiar cu ceva dulce, in timp ce pe fundal se aude muzica specifica.

Muzica pentru petrecerea de nunta

Pe tot parcursul petrecerii, stilurile muzicale se pot combina, ajungand astfel la sufletul fiecarui invitat. Poti jongla cu piesele interpretare de solistii de muzica populara, piesele moderne, dar si cele clasice, specifice nuntilor de la noi. Tot membrii formatiei iti pot oferi sfaturi pretioase in ceea ce priveste valsul mirilor – momentul care incununeaza aceasta zi speciala.

Invitati si ceremonii secundare

Cel mai bine e sa fii inconjurat de cei care iti sunt dragi. Creioneaza lista de invitati din timp si asigura-te ca vei avea loc pentru toti cei care conteaza.

In ceea ce priveste ceremoniile secundare, multi miri opteaza pentru a tine un toast, oferind invitatilor sansa de a le spune cateva cuvinte, facand referire la parcursul lor, dar mai ales la noua lor viata. Momentul primului dans este, de altfel, asteptat de toti cei prezenti, la fel si momentul in care se arunca buchetul.

Asadar, cununia religioasa este un pas important pentru orice cuplu, un pas care se face doar atunci cand ambii sunt pregatiti sa intemeieze o familie. Asigura-te ca organizezi totul din timp si ca alegi cu sufletul!