Ghid complet pentru o cununie civila perfecta

Ghid complet pentru o cununie civila perfecta

Cununia civila este un eveniment deosebit de important pentru cuplurile care aleg sa-si uneasca destinele in fata legii, marcand astfel inceputul unei calatorii comune – casatoria. Nu vorbim doar despre protocoalele legale, ci despre un angajament reciproc, despre celebrarea iubirii si deciziei de a forma o familie. Cum un astfel de eveniment poate parea coplesitor, e bine sa ai un mic ajutor, un ghid pe care te poti baza in procesul de organizare. Descopera, citind articolul nostru, ce acte iti trebuie pentru cununia civila, care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru incheierea casatoriei, cum alegi muzica pentru petrecere, dar si cum iti organizezi intreaga zi.

Documentele necesare pentru cununia civila

Urmeaza sa te casatoresti? Asigura-te ca ai suficient timp pentru a-ti planifica intreaga zi. E mult mai usor sa pui totul cap la cap, sa corelezi locatia cu bandul preferat, sa iti alegi tinuta perfecta si sa-i ai alaturi pe toti cei dragi, daca iti faci o lista pentru cununie cu cateva luni inainte. Porneste aceasta calatorie cu un drum scurt catre Serviciul de Stare Civila si ia-ti toate informatiile de care ai nevoie. Depunerea actelor pentru cununia civila se realizeaza intr-o perioada bine stabilita. Ai ghicit, urmeaza sa faci cateva calcule si analize.

Lista documentelor

Inainte de toate, iti recomandam sa verifici cand se depun actele pentru cununia civila, dar si care sunt acestea, discutand cu reprezentantii primariei de pe raza localitatii de resedinta. In Romania, este obligatoriu ca ceremonia sa aiba loc in localitatea de resedinta a unuia dintre viitorii miri. Iata ce documente trebuie sa pregatesti:

  • Actele de identitate (original si copie);
  • Certificatul de nastere (original si copie);
  • Declaratie de casatorie (furnizata de catre reprezentantii primariei);
  • Certificat prenuptial prin care se atesta faptul ca viitorii soti sunt sanatosi, deci apti pentru a incheia casatoria. Se fac analize pentru infectia cu HIV si Sifilis, ceea ce inseamna ca trebuie sa calculezi foarte bine ziua in care veti merge la recoltarea probelor. Certificatul este valabil 14 zile calendaristice;
  • Certificat de divort sau act de deces, pentru persoanele care au mai fost casatorite inainte;
  • Dovada eliberata de misiunea diplomatica sau oficiul consular din tara al carei cetatean e viitorul sot strain si declaratia autentificata de un notar public (pentru casatoria cu un cetatean strain);
  • Actele de identitate, in copie, a doi martori;
  • Actul de identitate al copilului dintr-o relatie sau casatorie anterioara;
  • 2 timbre fiscale;
  • Dosar cu sina.

Procesul de depunere a documentelor

Poti afla tot ce trebuie pentru cununie daca iei legatura cu reprezentantii primariei ori daca accesezi site-ul acestora. Tot online, ar trebi sa poti programa si data casatoriei. Ceremonia are loc in termen de 10 – 14 zile, de la data depunerii declaratiei, cu mentiunea ca certificatele medicale trebuie sa fie valabile. In general, cuplurile aleg sa mearga la primarie pentru a incheia casatoria, insa exista si posibilitatea de a face o cununie in aer liber. Cere mai multe detalii reprezentantilor serviciului de Stare Civila! Tot ei te pot lamuri si in privinta numelui de familie. Va trebui sa te pui de acord cu partenerul inca din momentul completarii declaratiei.  

Ce se intampla la cununia civila

Ce se intampla la cununia civila

Procesul de organizare pentru cununia civila este privit cu lejeritate de catre cuplurile care aleg sa se gandeasca la fiecare detaliu cu mult timp inainte de ziua cea mare. De la documente si proceduri legale, pana la tinute, machiaj, fotografii, muzica pentru cununia civila, meniuri si alte surprize pentru invitati.

Descrierea ceremoniei

Marele eveniment incepe cu o invitatie pentru cununia civila. Urmeaza o perioada in care fiecare moment este gandit in detaliu. Dupa cateva luni de asteptare, vine si ziua cea mare, iar momentul zero are loc in fata ofiterului de stare civila. Viitorii soti si martorii sunt invitati sa prezinte documentele. Dupa ce acestea sunt validate, reprezentantul primariei prezinta drepturile si responsabilitatile legale ale sotilor. Urmeaza exprimarea acordului pentru casatorie, care se finalizeaza cu declararea cuplului casatorit. Sotii si martorii semneaza documentele legale si, imediat dupa, cuplul primeste certificatul de casatorie.

Ceremonia dureaza destul de putin. Cu toate acestea, mirii nu rateaza ocazia de a se bucura de cateva momente de bucurie alaturi de invitatii care le-au fost alaturi atunci cand au spus „da”. Se serveste sampanie, se impart zambete, se fac fotografii si se creeaza emotii. In plus, invitatii le ofera celor doi tineri flori si diferite cadouri pentru cununia civila. Cele mai bune idei de cadouri pentru cununia civila se reflecta in atentia celor dragi in privinta vietii de familie. Astfel ca, marea majoritate prefera sa ofere cadouri de casa noua sau diferite vouchere pentru achizitii personale.
Pune pe lista cu ce se duce la primarie la cununia civila si cateva pahare de unica folosinta, sampanie si bomboane. Invitatii vor aprecia acest gest.

Rolul certificatului de casatorie si a recunoasterii legale a uniunii

Fara incheierea casatoriei civile, cuplul nu poate sa ajunga in fata altarului. In Romania, ceremonia de la biserica poate avea loc doar in baza certificatului de casatorie.  Astfel, inainte de a-si unii destinele in fata lui Dumnezeu, mirii trebuie sa treaca pe la primarie.

Care este importanta cununiei civile?

In general, cununia civila are un impact semnificativ in viata unui cuplu, oferind o stabilitate aparte. Pe langa faptul ca reprezinta un simbol al angajamentului si seriozitatii, certificatul de casatorie ofera si un cadru legal stabil pentru cresterea si protectia copiilor.

Beneficiile legale ale cununiei civile

Suportul emotional este unul dintre cele mai mari avantaje oferite de casatoria civila. Potrivit studiilor, oamenii casatoriti au si o speranta de viata mai are, bazandu-se pe suportul partenerului de fiecare data cand sunt pusi in fata unor decizii complexe. Din punct de vedere legal, exista si alte avantaje, iar primul despre care vom vorbi este asigurarea medicala. Daca unul dintre cei doi parteneri nu are un loc de munca, inseamna ca nu are nici asigurare medicala. Avantajul cuplurilor casatorite este acela ca statul roman ofera posibilitatea de a fi co-asigurat. Concediul de maternitate sau paternitate este un alt beneficiu. Putem adauga aici si deducerea personala, dar si avantajul de a obtine mai rapid acordul pentru o potentiala adoptie, dar și un credit sau alte beneficii financiare.

Cum sa organizezi o cununie civila de neuitat

Cum sa organizezi o cununie civila de neuitat

Ziua in care spui „da” trebuie sa fie una memorabila, iar intr-o lume guvernata de tehnologie, e imposibil sa nu gasesti cateva idei pentru cununia civila, unele care sa se potriveasca perfect cu stilul vostru.

Catering-ul pentru invitati

Fie ca preferi ideea de cununie civila in aer liber ori iti doresti sa organizezi o petrecere intr-o sala de evenimente, trebuie sa stii ce se serveste la cununia civila. Pentru o seara de neuitat, va trebui sa te ocupi de aperitive, de felurile principale, de tort, dar si de celelalte gustari dulci. Poti personaliza meniul in functie de stilul petrecerii, tinand cont si de preferintele invitatilor. Pana la urma, toata lumea trebuie sa se simta bine. E important sa discuti cu furnizorii din timp pentru a pune la punct meniurile.

Fotografii si filmari

Trebuie sa cauti si pe cineva care sa se ocupe de crearea amintirilor. E important sa gasesti o echipa care sa-ti faca poze la cununia civila, dar si mai tarziu, la petrecere. Ar fi ideal ca pachetul sa includa, pe langa fotografii, servicii video, dar si poze instant pentru a le face invitatilor o mica bucurie. Verifica portofoliul si recenziile! Trebuie sa te potrivesti cu stilul abordat de profesionistii pe care ii vrei alaturi intr-una dintre cele mai importante zile din viata de cuplu.

Buchetul de flori perfect pentru cununia civila

Ofera-ti timp si pentru a alege un buchet pentru starea civila. Te poti inspira din florile specifice sezonului, poti cere sfatul floristilor si, nu in ultimul rand, te poti asorta cu tinuta. In plus, daca vrei sa explorezi o anumita tematica, poti alege marturiile pentru cununia civila din acelasi loc. Exista o varietate de optiuni in acest sens. 

Ce muzica sa alegi pentru cununia civila?

Orice petrecere de cununie civila are nevoie de muzica si dans. Descopera cum sa alegi muzica perfecta pentru cununia ta civila pe Music-Band.ro! Tine cont de propriile preferinte, dar si de dorintele invitatilor si alege, impreuna cu solistii, cele mai potrivite melodii pentru cununia civila. De regula, se recomanda sa explorezi mai multe zone pentru a ajunge la sufletul fiecarui invitat. Nu uita sa stabilesti, din timp, o intalnire cu formatia!

Cum sa ne imbracam pentru cununia civila?

In privinta tinutei, exista o singura regula: poarta ceea ce iti place! Poti opta pentru alb sau orice alta culoare, cu conditia sa te simti confortabil. Aminteam mai sus despre muzica pentru cununia civila. Realizezi ca vei petrece destul de mult timp pe ringul de dans, nu? Alege o pereche de pantofi care sa tina pasul cu ritmul melodiilor preferate!

Pe final, iti reamintim ca, mai departe de protocoale si formalitati, casatoria inseamna un angajament reciproc in iubire si respect pentru tot restul vietii. Organizeaza-te in timp util pentru ziua ce mare, iar daca doresti un band complet, pentru cununie si pentru nunta, apeleaza la Music Band!