Organizarea nuntii perfecte pas cu pas

Organizarea nuntii perfecte pas cu pas

Visezi de foarte mult timp la acest moment si in sfarsit se intampla! Din ziua in care ai spus „Da!” si pana in ziua cea mare, vei avea de parcurs alaturi de partenerul tau un drum frumos, o calatorie intensa in care se vor crea amintiri ce vor dura o viata intreaga. Sigur ca procesul de organizare nunta nu este unul usor, mai ales daca iti doresti un eveniment ca la carte. Pe de alta parte, iti va aduce numeroase bucurii, dar si o satisfactie de neegalat.

Sa vezi cum totul prinde contur si cum deciziile tale se combina perfect este un sentiment extraordinar de frumos, mai ales atunci cand este guvernat de dragoste sincera. De la alegerea datei si stabilirea bugetului pana la alegerea muzicii, fotografilor si detaliilor de efect, in acest articol vom explora impreuna fiecare etapa din acest parcurs minunat. Iti vom oferi sfaturi pretioase pentru a planifica un eveniment care reflecta cu adevarat personalitatea voastra si care sa inspire dragoste eterna.

Cine poate sa se ocupe de organizarea nuntii?

Inainte de a-ti pune toate ideile intr-o agenda de organizare nunta trebuie sa decizi cine se va ocupa de intregul proces. Te uiti in jur si realizezi ca toti prietenii tai au jonglat intre doua optiuni: organizatorul de nunti sau planificarea pe cont propriu. Oare care este optiunea ideala pentru tine?

Organizarea nuntii pe cont propriu vs wedding planner

Ne dorim sa ai o imagine cat mai clara in ceea ce priveste cele doua optiuni. Hai sa le luam pe rand! Wedding planner-ul este o persoana care nu lucreaza in regim 09:00 – 17:00, ci este tot timpul conectat cu viitorii miri, oferindu-le o perspectiva actualizata in ceea ce priveste ofertele furnizorilor, trenduri, obiceiuri etc.

Cei care opteaza pentru un astfel de ajutor isi doresc doar sa aiba mai mult timp pentru ei, lasand alegerile in grija organizatorului. Sigur ca nu este o greseala, doar ca cei mai multi miri aleg sa traiasca fiecare moment si sa-si asume fiecare decizie luata.

Organizarea unei nunti pe cont propriu iti ofera posibilitatea de a adauga o tusa personala prin fiecare mic detaliu. In plus, s-ar putea sa te simti mult mai sigur pe alegerile facute atunci cand te intalnesti chiar tu cu diferite formatii de nunta, cu fotografi, cu cofetari si cu alti oameni specializati in a realiza evenimente frumoase. Altfel spus, planificarea pe cont propriu iti poate oferi numeroase beneficii.

Cum iti alegi data nuntii?

Ai decis sa planifici marele eveniment pe cont propriu. Minunat! Pentru inceput, trebuie sa-ti spunem ca intregul drum poate fi lipsit de stres si alte griji daca optezi pentru o organizare de nunta pas cu pas. Cum se traduce aceasta expresie? Prin timp de gandire si alegeri inspirate din viata voastra de cuplu. Porneste aceasta calatorie cu pixul si agenda in mana si alege pentru inceput o data perfecta pentru cununia civila, dar si una pentru cununia religioasa. Inainte de a merge mai departe, asigura-te ca slujba de la biserica nu este programata in post. Sunt cateva perioade in an cand nu se fac nunti. Verifica mai intai calendarul religios.

Retine si faptul ca poti alege o data perfecta si in functie de preferintele voastre, cum ar fi: data de nastere, data in care ati format un cuplu sau o alta zi cu semnificatie speciala. De altfel, daca iti doresti sa ii ai pe toti cei dragi aproape, va fi important sa tii cont si de programul acestora. Poate ai prieteni sau rude plecate peste hotare.

Discuta cu toti si vezi daca pot ajunge in tara in acea perioada. Nu uita ca trebuie sa corelezi data si cu disponibilitatea restaurantului, formatiei, fotografilor etc. Aici timpul poate avea un rol cheie. O nunta planificata din timp va avea toate sansele sa fie una perfect aliniata cu dorintele tale.

Cum sa iti stabilesti bugetul pentru organizarea nuntii?

Stabilirea bugetului este o etapa esentiala pentru a crea evenimentul perfect. In general, acesta se calculeaza in functie de numarul de invitati. Exista si cazuri in care mirii nu se gandesc foarte mult la bani, dar trebuie sa fim sinceri si sa ne raportam la situatia actuala a celor mai multi tineri la inceput de drum. Pentru a calcula mai bine costul total, o varianta ar fi sa realizezi un checklist pentru nunta unde sa treci suma necesara pentru fiecare serviciu si element in parte. In mare, exista 4 categorii de cheltuieli:

  • Costul cu restaurantul, meniurile, bauturile, tortul si cazarea invitatilor care locuiesc in localitati indepartate;
    Costul pentru decor: flori, taxe pentru biserica, taxe pentru primarie (analize medicale si taxe suplimentare daca este cazul), daruri pentru nasi, invitatii si candy bar;
  • Costul cu personalul care iti furnizeaza diferite servicii, precum: fotografi, solisti nunta, soferi, dj, ospatari, animatori, make-up artist, hairstylist, cabina foto, fum greu, hostess etc;
  • Costul cu tinuta, iar aici nu intra doar rochia de mireasa, cea de cununie civila, costumele viitorului mire si pantofii, ci si verighetele, buchetele si alte accesorii.

Analizeaza ofertele furnizorilor din oras si noteaza un pret estimativ in dreptul fiecarui serviciu. In acest fel vei sti daca poti opta pentru alte servicii suplimentare sau ar trebui sa renunti la unele dintre cele existente pe lista pentru a te incadra intr-un buget rezonabil.

Nu uita sa notezi in tabelul de organizare pentru nunta sumele pe care le-ai achitat la inceput. In general, pentru toate serviciile prestate se achita un avans. Astfel, iti va fi mult mai usor sa stabilesti care este restul de plata.

Cum iti alegi stilul si culorile nuntii?

Cum iti alegi stilul si culorile nuntii?

Iti doresti ca totul pentru nunta sa se potriveasca perfect cu dorintele tale? Atunci trebuie sa alegi un stil care te caracterizeaza. Pe langa nuntile clasice, cu care suntem toti obisnuiti, unii miri aleg un alt gen de decor. De exemplu, multe cupluri aleg stilul vintage cu masini retro, mobilier vechi, tacamuri din argint etc. 

Altii prefera stilul boho chic, alegand ca locatie o gradina, o poiana sau o curte confortabila. Sunt multe stiluri pe care le poti aborda, insa ar fi frumos sa te gandesti si la dorintele invitatilor. Alege ceva care sa caracterizeze perfect stilul vostru de viata, dar care sa le ofere si invitatilor ocazia de a se simti confortabil.

De altfel, chiar si culorile joaca un rol important aici. Desi poate te tenteaza culorile puternice sau culorile preferate, ar fi bine sa optezi totusi pentru nuante neutre, mai ales in ceea ce priveste decorul de la restaurant. Retine si faptul ca un dress code full white ar putea fi o decizie mai putin inspirata pentru o nunta, da asta nu te impiedica sa optezi pentru alte cerinte. A spus cineva Hawaiian party?

Cum sa iti alegi locatia evenimentului?

In alegerea restaurantului te poti ghida dupa recomandari, dar si dupa bugetul stabilit. Aici trebuie sa te asiguri ca iti place mancarea si ca exista suficient spatiu intre mese, dar si pe ringul de dans, in asa fel incat oaspetii sa se simta confortabil. Exista si o regula nescrisa conform careia pentru nunta conteaza alegerea restaurantului, formatiei si fotografilor. Restul sunt considerate doar detalii.

De ce? Pentru ca invitatii vor aprecia un meniu gustos si o muzica de calitate, iar mirii se bucura peste ani sa retraiasca amintirile din ziua nuntii uitandu-se peste filmulete si fotografii. Organizarea la mese pentru nunta este un alt subiect care iti poate da batai de cap si care isi poate gasi rezolvarea cu ajutorul sefilor de sala. Un restaurant care se respecta iti va oferi sfaturi pretioase in acest fel.

Cum sa alegi decorul pentru nunta?

In ceea ce priveste decorul, acesta implica atat elemente de exterior, cat si de interior, elemente pe care le poti asorta in functie de tematica aleasa, de stil sau de sezon. Cele mai inspirate decizii guverneaza in jurul florilor naturale, felinarelor si altor obiecte decorative, precum: lumanari, faclii, ghirlande luminoase, arcade realizate din baloane, proiectii etc. Azi se poarta mai mult simplitatea, ceea ce inseamna ca poti opta pentru mici detalii care sa nu iti afecteze prea mult bugetul.

Cum sa iti alegi muzica potrivita?

Am stabilit deja ca muzica are un rol esential in organizarea unui eveniment reusit. Pune pe lista o trupa de cover si verifica disponibilitatea solistilor. Spuneam mai sus ca o nunta organizata din timp iti va oferi sansa de a face alegeri pentru suflet. E imposibil sa nu ai o formatie preferata si ar fi pacat ca aceasta sa nu fie disponibila in ziua in care vei face cel mai important pas din viata de familie.

Daca nu ai un band preferat, atunci va trebui sa-ti oferi timp pentru un mic research. Verifica repertoriul, costurile, dar si recenziile altor miri. E important ca repertoriul formatiei alese sa se potriveasca atat cu dorintele tale, cat si cu preferintele oaspetilor. Iti doresti ca toata lumea sa fie activa pe ringul de dans, asa-i?

Cum sa alegi melodia pentru dansul mirilor?

Cum sa alegi melodia pentru dansul mirilor?

Pune pe lista pentru nunta si melodia cu care se da startul petrecerii. Dansul mirilor este un moment plin de emotie atat pentru tinerii casatoriti, cat si pentru invitati. Alege o melodie pe care se poate dansa usor si nu incerca sa creezi o coregrafie complexa daca nici tu si nici partenerul nu sunteti foarte priceputi in acest sens.

Poti opta pentru melodiile pe care le-ai auzit la alte nunti, dar si pentru o piesa preferata din playlist-ul vostru. In orice caz, poti primi sfaturi pretioase chiar de la cei care se vor ocupa de muzica. Trebuie doar sa ceri ajutorul.

Cum sa iti alegi fotograful si videograful potrivit?

Fotograful si videograful trebuie sa surprinda emotie, mai ales daca vorbim despre traditii si obiceiuri de nunta. Pentru a alege o echipa profesionista trebuie doar sa analizezi portofoliul acesteia. In general, oamenii pasionati se adapteaza noilor tendinte si isi imbunatatesc tehnica in fiecare an. Daca iti place portofoliul de prezentare si te avantajeaza bugetul, atunci ai gasit fotografii potriviti.

Asigura-te ca acestia iti sunt alaturi pe tot parcursul zilei si ca au aparatura necesara pentru a surprinde momente atat in exterior, cat si in interior. In biserica, de exemplu, vor avea nevoie de blituri si lumini suplimentare. De altfel, ar trebui sa analizezi si alte elemente, precum: timpul procesarii fotografiilor si filmuletelor, posibilitatea de a filma cu drona, oferta in ceea ce priveste fotobook-urile etc.

Cum sa alegi tortul de nunta?

Pune pe lista de organizare pentru nunta si ceva dulce. In fond, dragostea merge mana in mana cu zaharul. Pentru a alege tortul de nunta ai, in prima faza, doua optiuni: desert oferit de restaurant sau colaborezi cu o cofetarie care se poate ocupa si de candy bar. Apoi, va trebui sa alegi intre clasicul tort care se va taia in felii sau pentru monoportii.

Mai nou, miri aleg sa prezinte o macheta si sa le ofere oaspetilor monoportii. E o varianta mai usoara, dar si mai rapida. De altfel, pe langa diferitele sortimente cu ciocolata alba, neagra, martipan, fructe sau alte ingrediente, poti alege intre tortul clasic ori tortul de inghetata. A doua optiune este preferata in zilele toride de vara.

Cum sa alegi invitatiile de nunta?

Nasii te pot ajuta in procesul de organizare nunta cu idei creative, mai ales ca ei au trecut deja printr-o astfel de experienta. Cere-le ajutorul chiar si in alegerea invitatiilor. In baza listei cu posibilii oaspeti vei stabili numarul invitatiilor de care ai nevoie, daca optezi pentru varianta clasica.

O optiune tot mai ofertanta in ultima perioada este si cea a invitatiilor online. In ceea ce priveste design-ul, poti alege variante personalizate care sa includa poze cu voi, dar si un text inspirat din povestea voastra de dragoste.

Cum sa alegi marturiile pentru nunta?

Iti amintesti de arahidele invelite in ciocolata alba pe care le gaseai la masa de fiecare data cand mergeai la o nunta cu parintii tai? A trecut mult timp de atunci, dar traditia nu s-a schimbat in totalitate. E frumos sa te gandesti la invitati si sa le oferi posibilitatea de a pleca de la nunta cu o amintire legata de evenimentul tau.

Acum nu se mai pun arahide in saculeti de matase, dar poti opta pentru borcanase cu miere, pentru lavanda, flori sau figurine realizate din sapun, lumanarele sau alte elemente inspirate din meseria ta. De exemplu, daca mirele este pilot, poate opta pentru marturii sub forma de avioane de hartie cu mesaj personalizat.

Greseli de evitat in organizarea nuntii

Sunt o multime de idei pentru nunti, concepte si stiluri care pot crea cel mai frumos eveniment. Pe de alta parte, din cauza emotiilor ori pentru ca timpul nu este neaparat in favoarea ta, poti face anumite greseli. Iata ce ar trebui sa eviti:

  • Neglijarea vremii si alegerea gresita a locatiei;
  • Planificarea inadecvata a bugetului;
  • Inceperea pregatirilor mult prea tarziu;
  • Neglijarea agendei pentru nunta.

Asadar organizarea nuntii poate fi un proces stresant sau unul in care toate lucrurile se aranjeaza de la sine, fara stres si presiune. Diferenta dintre cele doua consta in gestionarea corecta a timpului.