Rolul Nasilor la Nunta si Cununie

Rolul Nasilor la Nunta si Cununie

Se spune ca nasii sunt cei care vor ghida viata tinerilor casatoriti, fiindu-le aproape atat la bine cat si la rau. Asa cum orice copil are nevoie de doi parinti pentru a se bucura de o dezvoltare echilibrata, mirii au nevoie de sprijinul altui cuplu, de multe ori mai trecut prin viata, un cuplu exemplu, care sa le ofere suport in organizarea nuntii, dar si mai tarziu, pe tot parcursul vietii. Cum faci alegerea potrivita? Care sunt indatoririle intre fini si nasi? Afla totul despre nasii de cununie din articolul Music Band.

Despre nasi - parinti spirituali

Nasii sunt parintii spirituali ai cuplului sau parintii duhovnicesti, asa cum scrie in literatura de specialitate. Conceptul este intalnit in numeroase traditii religioase, cu precadere in crestinism. Nasii de cununie religioasa se mai numesc si nuni – un termen adesea intalnit si la noi, in zonele rurale. Ei asista mirii la ceremonie si pe tot parcursul zilei, asumandu-si in fata lui Dumnezeu un rol important – acela de a deveni sprijin neconditionat pentru finii lor.

Alegerea nasilor de cununie este o etapa deosebit de importanta in organizarea nuntii, mai ales ca la noi exista doua categorii de nasi: nasi mari si nasi mici. Sigur ca traditia se respecta doar in anumite zone, insa implica mai mult efort din partea finilor. Detaliem mai jos

Nasii mari

Nasa mare si nasul mare reprezinta cuplul ales de miri pentru a avea un rol important la ceremonie. Conform traditiei, cei doi fac parte din familie, fiind rude apropiate cu mirele. Totusi, in momentul de fata, nasii mari pot veni si din partea miresei ori din cercul restrans de prieteni. Ei tin lumanarile in timpul ceremoniei, participa la schimbul de verighete, pun cununiile, ofera un dar consistent mirilor si se implica activ in organizarea nuntii.

Nasii mici

Nasa mica si nasul mic reprezinta cuplul ales suplimentar de miri, adesea din cercul de prieteni, colegi, parteneri de afaceri etc. Desi au un rol secundar pe parcursul ceremoniei, ei participa, alaturi de perechea principala de nasi, la anumite momente importante. Si ei ofera cadouri, dar pot fi mai modeste.

Criterii pentru alegerea nasilor la nunta si cununie

Conform traditiei crestine, exista cateva reguli pentru nasii de cununie. Sunt 4 criterii esentiale pentru alegerea celor care vor deveni parinti spirituali pentru cuplul casatorit:

  • Sa fie ortodocsi
  • Sa mearga regulat la biserica
  • Sa fie cununati
  • Sa aiba o viata morala exemplara

Adaugam aici si faptul ca nu pot fi nasi de nunta cei care traiesc in concubinaj. De asemenea, parintii nu pot deveni nasii propriilor copii. In schimb, fratii, surorile, verisorii si cumnatii isi pot asuma rolul nasilor la nunta.

Rolul nasilor la nunta

Rolul nasilor la nunta

Daca inainte cu ceva timp, viitorii miri mergeau cu plocon la nasi (un cosulet cu produse alimentare realizate in casa), astazi tinerii aleg un tort pentru nasii de nunta si un mic cadou (exista mai multe optiuni de cadouri, in functie de buget). La intalnire pot participa si parintii mirilor, iar daca raspunsul nunilor este unul pozitiv, atunci pot incepe pregatirile pentru ziua cea mare. Afla, chiar acum, care sunt obligatiile nasilor la cununia civila si la nunta.

Indatoririle nasilor inainte de nunta

Pentru ca datoria nasilor de cununie este de a deveni sprijin celor doi insuratei, acestia se implica activ in pregatirea nuntii, avand experienta propriei ceremonii in spate. Iata ce fac nasii de cununie inainte de marele eveniment:

Suport permanent la cununie civila

Nu poti deveni nas de cununie pentru un cuplu care nu a trecut pe la starea civila. Inainte de inceperea slujbei, preotul va cere mirilor certificatul de casatorie. Asa se face ca, pentru inceput, nunii trebuie sa se implice in organizarea casatoriei civile. Pentru o cununie civila ca la carte, miri trebuie sa indeplineasca anumite conditii, sa caute cele mai potrivite vestimentatii si, eventual, sa organizeze o petrecere sau o masa in familie.

Asistarea in alegerea locatiei de nunta

Nasii si finii pot lua orasul la pas pentru a alege impreuna cea mai buna locatie de nunta. Cum nasii au experienta propriei nunti, acestia le pot oferi mirilor ponturi valoroase, precum: necesitatea de a avea un ring de dans mai mare, spatii intre mese, spatiu pentru cabina foto, un colt vizibil pentru candy bar sau barul mobil etc.

Invitarea oamenilor la nunta

In unele zone, printre indatoririle nasilor la nunta se regaseste si invitarea oamenilor la marele eveniment. Traditia se mai pastreaza foarte putin, cu precadere in zonele rurale. Cu toate acestea, numele nasilor trebuie sa apara pe invitatie, chiar daca sunt sau nu cunoscuti in randul invitatilor.

Comunicarea cu furnizorii

Despre nasi ca parinti spirituali se stie ca acestia se pot implica mai mult sau mai putin in organizarea nuntii, in functie de timpul si preferintele mirilor. In unele cazuri, nasul de cununie si nasa pot tine legatura cu furnizorii, simplificandu-le mirilor task-urile de pe agenda organizarii. Se intampla adesea atunci cand mireasa este foarte apropiata de nasa sau atunci cand cei doi au anumite conexiuni in domeniu.

Indatoririle nasilor la nunta

Daca inainte de cununie, indatoririle nasilor sunt mai mult sau mai putin importante, in ziua nuntii, rolul acestora este unul deosebit de important.

Rascumpararea miresei

Ce platesc nasii la nunta? Putem incepe cu rascumpararea miresei. Inca se pastreaza aceasta traditie, un moment unic si amuzant in care mireasa este rapita. Pentru a putea reveni la nunta, nunul trebuie sa plateasca, iar mirele sa indeplineasca o serie de provocari haioase. Furtul miresei este, de regula, un moment plin de amuzament.

Lumanarile de nunta

Pe lista de cumparaturi se regasesc si lumanarile de nunta pentru nasi. Acestea sunt lumanarile care vor fi aprinse de catre preot in timpul cununiei si care vor arde pana la iesirea din biserica. Cine le cumpara? Conform traditiei, in Romania, lumanarile se afla pe lista cu tot ceea ce cumpara nasii la nunta. Exista si exceptii. Multi tineri prefera sa-si organizeze nunta pe cont propriu, fara sa puna nasii la cheltuiala.

Turta miresei la nunta

Potrivit traditiei, turta miresei simbolizeaza prosperitate si abundenta. Ruperea turtei, inainte ca alaiul sa porneasca spre biserica este un simbol al binecuvantarii pentru cuplul care urmeaza sa-si uneasca destinele. Nasa este cea care rupe turta deasupra capului miresei si tot ea este cea care o cumpara sau o pregateste.

Voalul si accesoriile miresei

Tot nasica se va ocupa de voalul miresei. Ea il va achizitiona, si tot ea il va prinde cu agrafe pe capul miresei. De asemenea, seara, la petrecere, nasa va inlocui voalul miresei cu floarea sau esarfa aleasa pentru momentul mult asteptat, in care mireasa trece catre un nou statut, acela de femeie maritata, gata sa intretina o casa.

Traditii religioase

Conform traditiei, indatoririle nasilor de cununie sunt urmatoarele: pregatirea finilor pentru marele eveniment, sustinerea lumanarilor pe parcursul slujbei, ajuta la schimbul de verighete si tin cununiile mirilor deasupra capului. Cum casnicia lor trebuie sa fie un bun exemplu pentru fini, nasii de cununie pot deveni si nasii de botez ai copiilor. Traditiile pot varia semnificativ in functie de regiune. De asemenea, unele cupluri prefera sa ofere si diferite cadouri de la nasi pentru fini.

Mentinerea atmosferei

Nu poti fi nas de cununie fara sa-ti asumi reponsabilitatea petrecerii. De cele mai multe ori, invitatii nu indraznesc sa paseasca pe ringul de dans daca nasii si finii stau mai mult la masa.  Mentinerea atmosferei face parte din lista cu indatoriri ale nunilor. Acesta este motivul pentru care nasii opteaza pentru formatii de nunta energice, pentru solisti care sa treaca prin toate genurile muzicale, ridicand toti invitatii in picioare. O formatie aleasa cu grija va veni in sprijinul nunilor si poate face parte din lista cu surprize de la nasi pentru fini.

Rezolvarea situatiilor neasteptate

Oricat de organizat ai fi, la nunta pot aparea si mici situatii neasteptate. Este destul de neplacut sa te ocupi chiar tu de aceste probleme. Din fericire, nasii vor fi alaturi de tine si pot pune la punct orice situatie delicata, tocmai pentru a nu-ti strica ziua cea mare. Pana la urma, rolul acestora este de a deveni sprijin neconditionat pentru proaspetii casatoriti.

Ce cumpara nasii la nunta?

Ce cumpara nasii la nunta?

Cine cumpara buchetul la cununia civila? Cine da masa cand se scot finii la biserica? Sunt cateva intrebari la care mirii trebuie sa gaseasca raspunsurile cu mult timp inainte de marele eveniment. Acum, nasii si finii se pun de acord inainte de a face lista de cumparaturi, ceea ce inseamna ca in lumea moderna aceasta lista nu mai este batuta in cuie. Nasii pot achizitiona doar cadouri pentru fini la nunta sau, in functie de buget, se pot ocupa de mare parte din cheltuieli. In mod traditional, nunii trebuie sa achite urmatoarele:

  • Taxa pentru slujba religioasa, care poate costa, in medie, intre 800 si 1500 RON. Exista si situatii exceptionale: unele biserici nu percep taxe pentru cununie, in timp ce preotii din marile orase pot cere chiar si peste 2000 RON pentru o slujba;
  • Cele doua lumanari de nunta, care trebuie atent decorate cu flori si alte detalii de efect. Pretul porneste de la 300 de lei pentru un set si poate depasi, in unele situatii, chiar si suma de 1000 de lei;
  • Buchetul miresei, care porneste tot de la 300 de lei si poate varia semnificativ in functie de florile alese. Adaugam pe lista buchetul de nasa si buchetul miresei de la cununia civila. In unele zone, tot nasa achizitioneaza buchetul de cununie civila;
  • Voalul, tiara si naframa miresei, care pornesc de la 400 de lei. Costul poate creste semnificativ in functie de dimensiune si material;
  • Turta miresei costa aproximativ 100 de lei, iar bugetul poate scadea considerabil daca nasa alege sa o pregateasca pe cont propriu;
  • Setul pentru gatitul miresei este necesar inainte de a porni la biserica. Un set personalizat porneste de la 150 de lei.

La nunta de argint se schimba nasii?

Cum exista mai multe tipuri de nunti, cuplurile aleg sa-si celebreze casnicia in fiecare an, cel mai important prag din noua viata de familie fiind cel de la 25 de ani. Nunta de argint este o ocazie unica pentru a strange toata familia la masa sau pentru a organiza o petrecere pe cinste. Este ideal ca cei care aleg sa celebreze 25 de ani de la casatorie sa treaca si pe la biserica pentru o scurta slujba. In mod traditional, nasii care au cununat cuplul in tinerete trebuie sa fie prezenti la implinirea primilor 25 de ani. Totusi, la nunta de argint se schimba nasii daca exista motive bine intemeiate.

Asadar, nasii de cununie sunt considerati parinti spirituali. Ei vor fi alaturi de fini atat pentru pregatirea marelui eveniment, cat si pe tot parcursul vietii.