Casatoria sau unirea destinelor reprezinta pentru cultura noastra trecerea spre o alta etapa a vietii, o etapa ce se va parcurge de acum inainte in doi. Deoarece vorbim despre un eveniment important pentru tinerii casatoriti, in functie de zona geografica, exista numeroase traditii nunta, dar si obiceiuri nunta pe care mirele si mireasa trebuie sa le respecte daca isi doresc o casnicie presarata cu belsug, intelegere, iubire si noroc. Urmeaza sa organizezi cea mai importanta zi din viata ta? Atunci, ai ajuns in locul potrivit. In randurile urmatoare, vei descoperi ce trebuie sa faci inainte de nunta, in timpul marelui eveniment, dar si imediat dupa, daca iti doresti ca aceasta zi sa ramana o amintire de neuitat.
Traditii si Obiceiuri Romanesti de Nunta
Traditii si obiceiuri inainte de nunta la romani
Daca iti doresti o nunta traditionala romaneasca, atunci trebuie sa bifezi cateva traditii chiar inainte de marele eveniment. In general, aceste obiceiuri se pastreaza peste tot in tara, dar intr-o forma usor reinterpretata, adaptata zilelor noastre. Pe de alta parte, unele nunti din Maramures se aseamana cu nuntile de pe vremea bunicilor nostri. E o adevarata incantare sa iei parte la un astfel de eveniment.
Petitul miresei
O nunta traditionala se organizeaza dupa petitul miresei, un obicei care presupune ca viitorul mire sa mearga, impreuna cu familia, la casa fetei pentru a obtine acordul parintilor de a-i deveni sotie. Vizita se anunta din timp, in asa fel incat familia fetei sa se poata organiza cum se cuvine. Se stabileste o data potrivita pentru marele eveniment si se discuta toate detaliile necesare. Sigur ca in ziua de astazi, acest obicei este doar o formalitate sau chiar un motiv pentru ca cele doua familii sa se cunoasca mai bine. Detaliile nuntii se stabilesc de catre miri.
Pregatirea zestrei
Daca ar fi sa ne intoarcem in timp, pe vremea in care viata satului era mult mai animata, pregatirile pentru nunta incepeau cu mult inainte de marele eveniment. Fie ca vorbim despre traditiile de nunta din Oltenia, despre diferite obiceiuri de nunta in Banat sau orice alta zona a tarii, pregatirea zestrei era cel mai laborios moment din tot ceea ce inseamna pregatirile pentru nunta. Zestrea inseamna cu mult timp inainte o lada plina cu diferite tesaturi: de la costume traditionale, pana la paturi, covoare si alte elemente brodate cu truda de femeile din familia fetei. Se mai pastreaza si astazi acest obicei, dar sub forma unui ajutor din parte ambelor familii. Parintii le ofera viitorilor miri daruri necesare pentru casa noua.
Ploconul nasilor
Pe lista cu obiceiuri de nunta se numara si ploconul nasilor. Vorbim despre una dintre cele mai cunoscute traditii de nunta din Muntenia, Dobrogea si toate regiunile de la noi din tara. Conform obiceiurilor romanesti, mirii merg la casa nasilor cu daruri. Odata acceptate, acestia le promit ca le vor deveni parinti spirituali. Inainte, aceste daruri erau oferite intr-un cos traditional si cuprindeau: o gaina sau un curcan, vin, cozonac si alte produse sau alimente realizate in propria gospodarie. Inca se mai practica acest obicei, mai ales la sate. In rest, mirii prefera sa reinterpreteze acest moment, mergand la nasi cu un tort si diferite cadouri moderne de care au nevoie prin casa.
Traditii si obiceiuri romanesti in ziua nuntii
Nunta incepe de dimineata si se termina a doua zi, in zori. Daca si tu iti doresti o nunta ca in povesti, atunci trebuie sa alegi una dintre cele mai bune formatii pentru nunta. Muzica are un rol cheie pe tot parcursul evenimentului. Alesi cu grija, artistii vor insufleti fiecare obicei in parte si vor transforma fiecare moment intr-o amintire de nepretuit.
Barbieritul mirelui
O nunta fara traditii e ca tortul miresei fara zahar, mai ales ca in ziua de azi vechile obiceiuri se pot reinterpreta intr-un stil modern, pe gustul mirilor, dar si pe placul invitatilor. Barbieritul mirelui, de exemplu, simbolizeaza trecerea acestuia de la statutul de tanar fecior, la barbat la casa lui. Acesta este barbierit de catre un tanar necasatorit, iar intregul obicei se desfasoara in paralel cu gatitul miresei. Sigur ca in ziua de azi, procesul in sine se realizeaza doar in mod simbolic.
Gatitul miresei
Printre obiceiurile la mireasa acasa se numara si gatitul acesteia, cel mai important moment pentru intreaga ei familie. In general, aceasta este ajutata de mama, de nasa si de domnisoarele de onoare sa imbrace rochia. Apoi, in fata oglinzii, nasa o ajuta sa-si puna voalul (in cazul in care nu a fost deja prins de la salon) si sa faca ultimele pregatiri inainte de a-si intampina viitorul sot. In tot acest timp se canta melodii pentru gatitul miresei, precum: „Ia-ti mireasa ziua buna” sau „Ia-ti mireasa ramas bun”. Muzica este foarte importanta pe parcursul desfasurarii acestor obiceiuri, amplificand emotiile si starea generala de bucurie.
Hora miresei
Una dintre cele mai importante datini de nunta este si hora miresei, cunoscuta in anumite zone drept „nuneasca”. Hora se joaca la casa miresei, imediat dupa ce aceasta s-a gatit si a fost gasita de catre viitorul sot. Nasii dau startul si ii tin pe cei doi miri langa ei. In hora intra toti invitatii, dar si flacaul care tine bradul. In unele zone, inainte de nunta, fetele si baietii necasatoriti impodobesc unul sau doi brazi, considerati a fi stalpul casniciei. De altfel, in anumite regiuni nuntasii mai spun ca au jucat bradul inainte de a merge la biserica. Momentul nu poate avea loc fara solistii de muzica populara care vor interpreta melodii consacrate din folclorul romanesc.
Turta miresei
Inainte de a porni spre cununia religioasa se rupe turta miresei – un colac impletit, realizat din aluat dulce. Nasa va rupe turta deasupra capului miresei si va imparti bucatelele desprinse invitatilor. Se spune ca cei care vor manca vor avea parte de noroc si belsug, iar fetele nemaritate isi pot intalni alesul. In unele zone, se spune ca mireasa nu are voie sa guste din propria turta, insa i se ofera un pahar cu vin rosu. Va trebui sa bea si sa faca semnul crucii de 3 ori.
Aruncarea orezului la biserica
Un alt obicei intalnit la nunti este acela de a arunca orez la biserica. De fapt, se arunca orez sau grau asupra mirilor in momentul in care acestia ies din biserica, dupa ce s-a finalizat slujba de cununie. Se spune ca, in acest fel, tinerii casatoriti vor avea parte de noroc, dar si de copii. De altfel, in unele zone se mai crede ca orezul si graul vor alunga spiritele rele, iar cei doi miri vor fi feriti de evenimente neplacute. Urmeaza sa te casatoresti? Asigura-te ca preotul iti ofera permisiunea de a arunca orez in fata bisericii. In unele orase, acest obicei nu mai este permis din motive de curatenie si ingrijire.
Traditii si obiceiuri romanesti in timpul nuntii
Orice nunta la romani incepe de dimineata si continua cu traditiile pe tot parcursul zilei. Odata cununati, mirii merg la sedinta foto, iar mai tarziu in sala in care se vor distra alaturi de toti cei dragi. Obiceiurile vor continua odata ce ajung la restaurant.
Primirea invitatilor de catre miri si nasi
In ceea ce priveste indatoririle nasilor la nunta, acestia le vor sta mirilor alaturi chiar si in momentul in care vor fi intampinati invitatii. Alaiul care plimba nunta pe timpul zilei este format, in general, din rude si prieteni foarte apropiati. Seara, in schimb, vor veni la petrecere si alti prieteni, colegi etc. Mirii si nasii ii intampina cu sampanie si cu zambete sincere. Pentru ca atmosfera sa fie una cat mai primitoare, solistii de muzica usoara interpreteaza cateva piese specifice acestui moment.
Valsul mirilor
Valsul mirilor este un moment astept cu nerabdare de catre toti invitatii si cu emotii de catre miri. Aceasta traditie isi are originile inca de pe vremea in care se organizau baluri regale, petreceri care se deschideau prin dansul gazdelor. Astfel ca, valsul mirilor deschide marea petrecere de nunta. Cum vorbim despre un moment important, acesta este studiat cu mult timp inainte, majoritatea mirilor optand chiar si pentru lectii de dans. In general, se aleg melodii specifice sau piese cu valoare sentimentala pentru cei doi indragostiti. Urmeaza sa te casatoresti? Atunci, pune pe wishlist o trupa de cover. In acest fel, valsul mirilor va fi un moment cu adevarat memorabil.
Aruncarea buchetului de mireasa
Aruncarea buchetului este un alt obicei mult asteptat de oaspeti, mai ales de catre domnisoarele care viseaza la casatorie. Buchetul se arunca spre fetele nemaritate, iar cine il va prinde va fi urmatoarea mireasa. Se spune ca buchetul in sine simbolizeaza iubirea si norocul.
Aruncarea jartierei
Foarte multe mirese aleg sa poarte jartiera sub rochia de mireasa. Inca din vremuri stravechi, aceasta reprezinta simbolul fertilitatii. Astfel ca, burlacii erau tot mai dornici sa prinda jartiera pentru a se asigura ca vor gasi o femeie frumoasa si fertila, o viitoare sotie. Astazi, unele mirese aleg sa poarte jartiera doar pentru acest moment, nu pe tot parcursul zilei. Mirele o scoate de pe piciorul ei si o arunca spre grupul de burlaci. In general, cine prinde jartiera va primi si floarea din pieptul mirelui, dar nu este neaparat o regula.
Voalul miresei
Spre finalul petrecerii, nasa o va invita pe mireasa sa se aseze confortabil pe scaun, in timp ce aceasta ii inlocuieste voalul cu o basma. Urmeaza sa fii mireasa? Sa stii ca exista multe idei pentru dezgatitul miresei pe care le poti avea in vedere. Poti opta, in loc de basma, pentru o coronita din flori naturale sau pentru orice alt accesoriu de par. De asemenea, pe langa melodiile specifice acestui moment, poti ruga formatia aleasa sa-ti cante anumite melodii preferate.
Traditii si obiceiuri romanesti dupa nunta
Desi dezgatitul miresei anunta ca petrecerea se afla aproape de final, mirele si mireasa vor continua traditiile si urmatoarea zi.
Trecerea pragului
Odata ajunsi acasa, mirele va purta mireasa in brate atunci cand vor trece pragul de la intrare. In acest fel, el ii va demonstra ca va avea intotdeauna grija de ea. Inainte, se credea ca acest moment va impiedica spiritele rele sa patrunda in casa. Daca vrei sa ai noroc, pune trecerea pragului pe lista cu obiceiuri pentru nunta.
Ciorba de potroace
E imposibil sa nu fi auzit pana acum despre ciorba de potroace. In a doua zi, imediat dupa nunta, mirii, nasii si socrii se intalnesc la casa mirelui pentru a discuta, dar si pentru a se ospata pentru prima data in aceasta formula. In general, se pregatesc diferite feluri de mancare, dar si cunoscuta ciorba de potroace. De obicei, se serveste acra, fiind numai buna dupa o noapte de excese alimentare si nu numai.
Scosul la biserica
Tot din seria obiceiurilor si traditiilor romanesti face parte si scosul finilor la biserica. La o saptamana dupa nunta, cei 4 merg la biserica pentru a se ruga si pentru a primi o citire din partea preotului. Atat mirii, cat si nasii se roaga pentru sanatate, fericire si intelegere.
Luna de miere
Luna de miere este un moment asteptat cu mare drag atat de mireasa, cat si de mire. Astazi, majoritatea tinerilor casatoriti aleg sa plece intr-o vacanta, fie ea si mai scurta, pentru a-si reincarca bateriile si pentru a se bucura cum se cuvinte de noul statul de insuratei. Sigur ca aceasta traditie isi are originile in lumea antica, atunci cand mirelui i se oferea, timp de o luna, o licoare numita hidromel – o bautura pe baza de apa, miere si polen. Se spunea ca aceasta licoare are efecte afrodiziace, iar tinerii casatoriti vor deveni parinti in cel mai scurt timp.
Superstitii legate de nunta
Interesant este si faptul ca, pe langa obiceiuri si traditii, exista si numeroase superstitii pentru nunta. Iata cateva dintre acestea:
- Daca va ploua in ziua nuntii tale, atunci vei avea parte de belsug si bogatie;
- Cel care isi calca partenerul pe picior va conduce noua familie;
- Spiritele rele vor fi alungate de sunetele claxoanelor;
- Pentru noroc, mireasa trebuie sa poarte ceva vechi, ceva nou si ceva imprumutat.
Asadar, nunta este cel mai important eveniment din viata de familie a viitorilor miri. Totul incepe cu o invitatie de nunta traditionala, cu pregatirea zestrei si ploconului si se termina cu o luna de miere pentru tinerii casatoriti.